Voorbereiding GAPS dieet

Het doel van het dieet is:
- je darmflora te optimaliseren
- en je darmwand te herstellen,
- zodat je alle voedingsstoffen weer goed kunt opnemen,
- om zo de bio-chemische balans in je lichaam weer te herstellen.

Wat gaan we de komende tijd eten?
- Groenten, behalve (zoete) aardappelen en pastinaak
- Fruit (vers en gedroogd, mits zonder toevoegingen)
- Vlees, gevogelte, vis en schaal- en schelpdieren
- Bepaalde soorten kaas
- Noten en een aantal zaden, zoals sesamzaad, zonnebloempitten en pompoenpitten
- Eieren
- Rauwe melk en 24-uur gefermenteerde yoghurt / crème fraiche
- Witte bonen en linzen

Er staat een alfabetische lijst in het boek. Door het boek heen staat belangrijk aanvullende informatie. Dus ik ga de komende tijd met een potlood nog een keer door het boek om belangrijke info te onderstrepen. Dan is er nog de GAPS-guide van Baden Lashkov. (Zij belandde zelfs op straat omdat haar lichaam en hersenen zo uit balans waren. Dankzij het dieet kan ze nu normaal functioneren.) Daarin staat aanvullende en soms meer gestructureerde informatie. Baden heeft ook een site. En dan is er nog de site van Dr. Natasha Campbell-McBride met een heleboel vragen en antwoorden (FAQ's).

Belangrijk binnen het dieet:
- Zelfgetrokken bouillon van vis, kip en vlees
- Gefermenteerde groenten en vis. Heb gisteren een pot met bietjes gemaakt, die is a.s. weekend klaar. Het eerste experiment (n.a.v. het boek Nourishing Traditions) met kool, wortel en gember was geslaagd. Die vis zie ik nog niet meteen zo zitten, maar wie weet.
- Lever, vind ik niet vies, maar geen idee hoe je het goed klaar maakt.
- Vetten; olijfolie, kokosolie, roomboter en dierlijk vet.
- Verse groente- en fruitsappen, zelfgemaakt en direct gebruiken, zodat de vitamines en enzymen er nog in zitten.

Wat we al deden:
- Koken zonder pakjes en zakjes, en we eten al jaren bijna geen toetjes meer en praktisch nooit frisdrank of sapjes
- Zelf yoghurt maken
- Rauwe melk drinken
- De vetten eten (Margarine is een soort vloeibaar plastic, maar daar later meer over.)
- Zelfgetrokken bouillon (toevallig enkele weken geleden mee begonnen.)

Voor ons is de grootste verandering dat we geen brood en andere deegwaren, rijst, pasta, aardappelen en granen zoals quinoa meer eten. (En voor mij de koekjes bij de koffie!) Er zijn ‘brood’ en ‘muffin’ recepten op basis van eieren, gekookte groente en gemalen noten. Die ga ik binnenkort uitproberen, net als de lever.

Voor mijn man een thermos food jar gekocht, zodat hij ook soep mee kan nemen naar zijn werk.

Het hoe en waarom hoop ik in stukjes en beetjes in de loop van de tijd uit te leggen. Maar als je engels voldoende is, kun je het beste zelf de boeken en de sites lezen en de video's bekijken. (zie onderaan een eerder bericht). Het is best een complex verhaal, waarin alles met elkaar samenhangt.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar