Gefermenteerde groenten

We kennen allemaal zuurkool. Laagjes gesneden kool worden gezouten. De kool blijft een aantal dagen op kamertemperatuur staan om de gisting op gang te krijgen en daarna verder gerijpt op een koelere plek. Melkzuurbacteriën zetten de suikers in de kool om in melkzuur. Dat melkzuur zorgt ervoor dat de kool niet bederft.

De bacteriën (probiotica = goed voor je darmen = goed voor je weerstand) zorgen er ook voor dat de kool beter te verteren is. En heel wonderlijk, dat het vitamine C gehalte hoger wordt. Je hebt verschillende soorten van dit soort bacteriën. Door een aantal ontstaat yoghurt, door anderen bijvoorbeeld zuurdesem.

Wat zuurkool voor een deel van Noord Europa is, is Kimchi voor Korea. Volgens hetzelfde principe maken ze daar Chinese kool in met radijs, uien, gember en pittige pepers. En vóór het tijdperk van de suiker en de azijn werden zo ook de komkommers, de bietjes en de chutney's gemaakt. In het boek 'Nourishing Traditions' van Sally Fallon ontdekte is een snelle manier van gezuurde gefermenteerde groenten maken. Met minder zout en twee eetlepel wei van uitgelekte zelfgemaakte yoghurt maar je in 3 dagen gezuurde kool.


Ik sneed een kleine witte kool fijn, raspte twee winterwortelen en een klein stukje gember.


Ik strooide er een eetlepel zout over en deed er twee eetlepels wei bij. Daarna ben ik 10 minuten flink tekeer gegaan met een houten stamper, in dit geval een pollepel. Hierdoor komen de sappen vrij.(De avond ervoor had ik yoghurt met levende melkzuurbacteriën uit laten lekken. Daarna had ik een soort hangop (de echte is van karnemelk gemaakt) en een halve liter wei.)


En toen in een glazen pot. Flink aanduwen, zodat het vocht tot bovenaan komt te staan. Daarna luchtdicht afsluiten en op kamertemperatuur laten staan. Na één dag zag je al bubbeltjes omhoog komen van het fermentatieproces. Na 3 dagen geproefd en in de koelkast gedaan. Het smaakt anders dan zuurkool uit de winkel en wordt na een aantal dagen in de koelkast frisser van smaak. Je eet het als tafelzuur, zoals augurken en atjar tjampoer.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar