Speklapje gezonder dan je denkt!

Sinds ik aan het lezen ben geslagen over eten en gezondheid, val ik van de ene in de andere verbazing. Tientallen jaren zijn we bang gemaakt voor vet vlees. Want dat vet is verzadigd vet (VV). En wat lees ik in de verschillende boeken? Vleesvet bestaat maar voor een deel uit verzadigd vet, ongeveer de helft. De rest is gewoon enkelvoudig onverzadigd (EOV) en meervoudig onverzadigd (MOV).

Varkensvet: 45% EOV, 11% MOV en 44% VV.
Lamsvet: 38% EOV, 2% MOV en 58% VV.
Rundervet: 47% EOV, 4% MOV en 49% VV.
Kippenvet: 50 % EOV, 18% MOV en 32% VV.

En wat nog erger is...je lichaam heeft verzadigd vet hard nodig. Hier een paar voorbeelden:
- Verzadigd vet is de favoriete voedingsstof van je hart. Je hart bewaart zelfs een beetje rondom je hart als reserve. (stearinezuur en palmitinezuur)
- Verzadigd vet verlaagt je Lp(a), een stof die aanzet tot aderverkalking.
- De celwanden van al je lichaamscellen bestaan vaak voor minimaal 50 % uit verzadigd vet. Dus zonder verzadigd vet geen stevig lichaam.
- Verzadigd vet speelt een belangrijke rol bij opname van calcium in je botten. Dus zonder verzadigd vet geen stevige botten.
- Verzadigd vet beschermt je lever tegen alcohol en andere giftige stoffen. (Ja, alcohol is giftig. Zolang het een klein beetje is kan het lichaam het prima aan. Zeker als je lever goed in zijn vel zit.)
- Verzadigd vet verbetert je immuunsysteem (Waarom denk je dat mensen eeuwen lang vet vlees als het meest waardevolle hebben gezien?!)

Oké, bijna al het vlees in Nederland komt uit de bio-industrie of iets wat er op lijkt. De kwaliteit van het vlees bepaalt natuurlijk ook de kwaliteit van het vet. Een dier dat noodgedwongen aan de antibiotica, groeimiddelen en onnatuurlijk voer is geweest, zal geen goed vlees en ook geen goed vet leveren. Vraag dus bij je slager wat je speklapje te eten heeft gehad en of hij in de zon heeft gestaan (voor de vitamine D, echt!) of alleen maar op stal in de ammoniakgassen. Dat maakt namelijk een groot verschil.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar