Soja? Nee, dank je!

Vaak begint het met een goed idee. Soja bevat veel eiwitten en Japanners zijn zo gezond en die eten sojaproducten. Dus waarom niet soja als alternatief voor onder andere melk (i.v.m. koemelkallergie) en vlees (dat zou beter zijn voor het milieu). Zodra iemand er geld in ziet wordt er alles aan gedaan om de ‘gezondheid’ ervan te ‘bewijzen’. Het idee is goed, om eens naar alternatieven te zoeken. Maar waarom komen dan de minder leuke uitkomsten van onderzoeken niet zo massaal naar buiten?

Hoeveel soja eten die Japanners eigenlijk?
Als je eens goed kijkt naar hoeveel soja Japanners eten, dan is dat helemaal niet zoveel. Maar 8 gram gemiddeld per dag voor mannen en 7 gram voor vrouwen. En dan in de traditionele vorm; lang en langzaam gefermenteerd. Dat soja lang en langzaam gefermenteerd moet worden is een reden voor.

Soja zou sterke anti-kanker eigenschappen hebben. Want in Japan eten ze meer soja dan in de USA en in Japan hebben ze minder borst- baarmoeder- en prostaatkanker. Maar er wordt niet bij verteld dat ze in Japan meer slokdarm-, maag-, alvleesklier- en leverkanker hebben. Dus de vraag is of er wel een verband is tussen het eten van soja en wel of geen kanker krijgen.

Opmerkelijk is ook dat Aziaten wereldwijd meer schildklierkanker hebben. Zet dat naast het feit dat soja stoffen bevat die de schildklierfunctie onderdrukken. Een feit dat al meer dan 50 jaar bekend is. Over het algemeen eten Aziaten soja gefermenteerd en in kleine hoeveelheden en vooral als smaakmaker.

Voorkomt botontkalking?
De claim dat soja botontkalking helpt voorkomen is vreemd, omdat soja de opname van calcium blokkeert en vitamine D tekort veroorzaakt. Als Aziaten echt een lager percentage botontkalking hebben, dan is dat waarschijnlijk omdat hun dieet rijk is aan vitamine D uit garnalen, varkensvet en schaal-schelpdieren, en rijk aan calcium door zelfgemaakte visbouillon die veel wordt gegeten.

En verder zit(ten) er in soja:
- hemagglutinin, een stof die ervoor zorgt dat rode bloedcellen gaan klonteren.
- stoffen die de werking van enzymen (nodig om je eiwitten te verteren) vertraagd of blokkeert.
- fytinezuur, dat de opname van calcium, magnesium,koper, ijzer en zinc in het lichaam blokkeert.

Soja zit tegenwoordig in heel veel producten. We hebben sojavla, sojamelk, sojaburgers en proteinedrankjes en -repen etc. Maar ook sojaolie en sojabindmiddelen. Om deze producten te maken wordt gebruik gemaakt van Soy Protein Isolate (SPI). Een poeder wat je niet zelf in de keuken kunt maken, maar waar een heel chemisch proces voor nodig is. Door de hoge temperaturen vervormen de eiwitten, waardoor ze niet door het lichaam kunnen worden gebruikt.

Niet goed voor het milieu en dieren!
In bijvoorbeeld Zuid-Amerika ligt het regenwoud onder vuur, omdat soja zoveel geld oplevert. Het is goedkoop te verbouwen en levert goedkope voedingsolie, bindmiddelen en eiwitten (proteïne) op. Ook is het goedkoop voer voor koeien, kippen en varkens. Alleen zijn die dieren niet gemaakt om soja te eten. Ze worden er ziek van. Daarom krijgen ze nog een hele batterij aan synthetische vitaminen bijgevoerd. En gaan ze preventief aan de antibiotica, omdat er anders veel te veel zieke dieren zouden zijn = te veel kosten.

Voor nog meer informatie met alle medische termen en de onderliggende onderzoeken kijk hier. (engels) Of lees andere kritische artikelen en boeken over soja, bewerkt voedsel en bio-industrie.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar